۱۴ نشانه بیشتمرینی که باید جدی بگیرید
در چند سال گذشته به ویژه در دوران کرونا، افراد زیاد به دنیای دوندهها پیوستهاند و این قضیه صرفا به کشور ما ایران مربوط نمیشود، بلکه در بیشتر کشورها میزان استقبال از دویدن افزایش یافته است. البته که شروع دویدن خوب است اما اینکه به شکل افراطی و نادرستی آن را انجام دهید، احتمال تجربه بیشتمرینی را در خود بالا خواهید برد.
و اما سوال اصلی در این مطلب این است که چطور بفهمیم که خیلی سخت و بیشتر از حد به خودمان فشار وارد میکنیم؟ تام کرگس (Tom Graggs) مربی رانرز ورلد نشانههای سندروم بیشتمرینی را این چنین در ادامه شرح میدهد.
در حال دویدن
۱.نداشتن پیشرفت
با وجود افزایش کیفیت و کمیت تمرینات، پیشرفت شما آهسته یا معکوس میشود. در چنین شرایطی در جلسات تمریناتی که قبلا برایتان آسان بودند، سختتر تمرین میکنید.
۲.مصدومیتها و نشانهها (گرفتگی و …)
گرفتگیهای مستمر در نواحی مختلف یا مصدومیتهای مداومی که همچنان با آنها دستوپنجه نرم میکنید.
۳.خستگی عضلانی و ریکاوری آهسته
یک نشانه کلاسیک سندروم بیشتمرینی این است که به طور قابل ملاحظهای برای ریکاوری جلسات تمرینی سخت، به زمان طولانیتری از قبل نیاز دارید.
در ذهن
۴.نوسانات خلقی و حساسیت
شاید این روزها احساس کنید که بدخلق و تحریکپذیر شدهاید؟ این میتواند نشانهای از بیشتمرینی شما باشد.
۵.از دستدادن انگیزه
به زبان خیلی ساده دیگر از تمرینات خود لذت نمیبرید، دویدن را به عنوان یک کار عادی روزانه میبینید و از جلسات تمرینی سخت هراس دارید.
۶.از دستدادن تمرکز، انعطافپذیری
در مسابقات و جلسات تمرینی سخت، به سختی میتوانید تمرکز کنید.
در زمانهایی که نمیدوید
۷.از دستدادن یا افزایش وزن
بیشتمرینی احتمال نوسانات وزنی سریع و غیرقابل توضیح را افزایش میدهد.
۸.هوسها
به شکل مستمری هوس شکر، کافئین یا نمک میکنید تا خود را سرحال کنید.
۹.از دستدادن اشتها
افزایش آدرنالین و نوراپینفرین ناشی از بیشتمرینی میتواند باعث کاهش اشتها شود.
۱۰.خستگی
به شکل مستمر و دورهای احساس خستگی مفرطی دارید. تواناییتان برای رسیدن به مرحله عمیق خواب کاهش یافته و غالبا طی خواب حرکاتتان افزایش مییابد.
۱۱.بیماری
عفونتهای سیستم فوقانی تنفسی یکی دیگر از نشانههای رایج سندروم بیشتمرینی است.
۱۲.از دستدادن لیبیدو (میل جنسی)
بیشتمرینی باعث کاهش هورمونهای آنابولیک میشود که نتیجه آن کاهش میل جنسی است.
۱۳.کمبودهای خونی
آزمایشات خون مانند افت فریتین (پروتئینی که آهن را ذخیره میکند) و منزیم میتوانند نشانههای سندروم بیشتمرینی را آشکار سازند.
۱۴.ضربان قلب
افزاش ضربان قلب در حالت استراحت هنگام بیدارشدن یا تغییر مداوم ضربان قلب در حین دویدن در آستانه لاکتات نیز میتواند نشاندهنده بیشتمرینی باشد.
حرف آخر
تمرین در شرایطی که سندروم بیشتمرینی را تجربه میکنید، میتواند احتمال مصدومیت را خیلی بالا ببرد، پس حتما اگر در حال تجربه این سندروم هستید، با اقدام به موقع (استراحت و ریکاوری و در صورت نیاز مراجعه به پزشک متخصص) خود را درمان کنید.