🔥 فرصت آموزش حرفه‌ای و علمی دویدن رو از دست نده، همین حالا عضو کانال تلگرام ما شو!

کلیک کنید
سلامتمبتدیانمصدومیت

مصدومیت های رایج دویدن : پیشگیری و درمان آنها

شاید کمتر دونده ای باشد که تجربه مصدومیت نداشته باشد. مصدومیت های رایج دویدن، معمولا زمانی اتفاق می افتند که خارج از توان بدنتان، به خودتان فشار بیاورید. وقتی که بدن شما توان مقابله با این فشار را نداشته باشد، مصدومیت اتفاق می افتد.

شما میتوانید از بسیاری از این مصدومیت ها در امان باشید، اگر موارد زیر را رعایت کنید.با ادامه مطلب همراه مان باشید.

مصدومیت های رایج دویدن

۱.مصدومیت زانوی دونده ها

 این مصدومیت رایج در بین دونده ها، به دلیل تمرینات زیاد از حد، رخ می دهد. مصدومیت زانوی دونده ها، چندین علت دارد. معمولا زمانی به وقوع می پیوندد که کاسه زانوی شما هم تراز نباشد.

با گذر زمان، غضروف کاسه زانو تحلیل رفته و نرم می شود. وقتی که این اتفاق رخ می دهد، ممکن است شما در اطراف کاسه زانویتان احساس درد کنید. خصوصا اگر:

  • از پله ها بالا و پایین بروید
  • در هنگام انجام حرکت اسکات
  • نشستن با خم کردن زانو به مدت زمان طولانی

درمان شامل:

تقویت زانو با ورزش های مخصوص

خرید کتاب آموزش دویدن بنر پکیج صفر تا صد دونده

تغذیه مناسب جهت افزایش تراکم استخوانی

مصدومیت های رایج دویدن

۲.ترَک ناشی از فشار

 یک ترَک کوچک در استخوان، که می تواند منجر به درد و ناراحتی شود. معمولا باعث درد در ساق پای دونده ها و پای آنها می شود. دلیل اصلی این مصدومیت این است که وقتی فعالیت ورزشی تازه ای را شروع می کنیم، خیلی زود، شدت را بالا می بریم، در حالی که باید به بدنمان اجازه دهیم تا با آن فعالیت سازگار شود.

درد با فعالیت بدتر شده و با استراحت، تسکین می یابد. استراحت خیلی مهم است، چون همانطور که اشاره شد، فشار به استخوان میتواند باعث مصدومیت های جدی شود.

مصدومیت های رایج دویدن

۳.درد ساق پا

این درد در جلو و یا داخل قسمت پایینی ساق پا اتفاق می افتد. درد ساق پا بعد از تغییر فعالیت های ورزشی تان رخ می دهد، مانند اینکه مسافت طولانی را بدوید و یا بدون سازگاری بیشتر، روزهای دویدن تان را افزایش دهید. در عین اینکه، درد میتواند در هر فردی متفاوت باشد، غالبا درد در استخوان ساق پا احساس می شود. گاهی اوقات تصویر برداری با اشعه ایکس هم هیچ چیز خاصی نشان نمی دهد، و همه چیز طبیعی است.

افرادی که کف پای صاف دارند، بیشتر از دیگر دونده ها، این درد را احساس خواهند کرد.

درمان میتواند شامل زیر باشد:

۴.پارگی تاندون آشیل

 سابقا تاندونیت نامیده میشد، یک التهاب در تاندون های آشیل می باشد. تاندون آشیل، بزرگترین تاندون بدن بوده که ساق پا را به پاشنه پا متصل می کند.

مصدومیت های رایج دویدن

تندونیت آشیل باعث ایجاد درد و گرفتگی در ناحیه کف پا می شود، خصوصا اگر فعالیت خاصی را در صبح انجام دهید. معمولا فشار تکراری بر این تاندون، این درد را افزایش می دهد. افزایش ناگهانی و بدون برنامه مسافت دویدن تان می تواند باعث این درد باشد. همچنین گرفتگی در ماهیچه های ساق پا نیز میتواند مزیدی بر علت باشد.

درمان شامل:

مصدومیت های رایج دویدن

۵.کشیدگی عضله

 یک پارگی کوچک در ماهیچه هایتان که، پارگی عضله نیز نامیده می شود. معمولا به دلیل کشش بیش از حد اتفاق می افتد. وقتی که ماهیچه ای را می کشید، ممکن است وقتی که بخشی از آن ماهیچه پاره شد، در آن ناحیه احساس درد کنید.

درمان میتواند شامل متد R.I.C.E شود که به عبارتی همان: استراحت، یخ، فشرده سازی و بالابردن عضو آسیب دیده می باشد.

کشیدگی ماهیچه معمولا بر روی این ماهیچه ها تاثیر می گذارد:

  • ماهیچه همسترینگ
  • ماهیچه های چهار سر ران
  • ماهیچه کشاله ران
  • ماهیچه ساق پا

پیشگیری: معمولا این مصدومیت به این دلیل اتفاق می افتد که آن عضله، به خوبی گرم نشده باشد و با کشش، پارگی در آن رخ بدهد. بنابراین همیشه بدنتان را به درستی گرم کنید، تا از این مصدومیت در امان باشید. البته کشش های نادرست نیز می تواند دلیلی برای وقوع این مصدومیت باشد. برای مثال کشش ناگهانی یک عضله، میتواند باعث پارگی آن شود. حرکات کششی را با آرامش و به آرامی انجام دهید. هدف اصلی در حرکات کششی، آرام سازی بدن و سرد کردن بدن است.

مصدومیت های رایج دویدن

۶.درد مچ پا

 این درد معمولا بنا به دلایلی مانند کشش تصادفی و یا پارگی لیگامنتهای مچ پا اتفاق می افتد. البته پیچ خوردگی مچ پا نیز میتواند باعث ایجاد این درد شود. فرود همراه با گردش مچ پا و یا فشار های وارد بر آن نیز میتواند باعث این درد شود.

پیچ خوردگی مچ پا معمولا با استراحت، یخ و فشرده سازی و بالابردن آن عضو، بهتر می شود. تا زمانی که درد به کلی از بین نرود، دویدن را شروع نکنید.

پیشگیری: در دویدن فشار زیادی به پاها وارد می شود. از این رو گرم کردن این عضو، کمک زیادی به دونده ها خواهد کرد تا از مصدومیت های مربوط به این عضو، در امان باشند. علاوه بر این، دقت در نحوه قرار دادن پا بر روی زمین در دوهای کوهستانی و جنگلی، نیز میتواند به پیشگیری از این مصدومیت کمک کند.

مصدومیت های رایج دویدن

۷.پلنتار فاسیتیس

 التهابی در ناحیه پاشنه پا و کف پا است. پلنتار فاسیتیس یک باند ضخیم در کف پا بوده که پاشنه تا پنجه ها را پوشش می دهد.

افرادی که گرفتگی در ماهیچه ساق پا داشته باشند و یا جزو افرادی باشند که قوس کف پای زیادی دارند، در معرض این مصدومیت هستند. اگرچه این درد می تواند به علت فعالیت خاصی مانند دویدن نیز باشد، اما پلنتار فاسیتیس گاهی اوقات بدون هیچ دلیل اتفاق می افتد.

درمان شامل:

  • کشش ساق پا
  • استراحت
  • استفاده از یخ برای کف پا
مصدومیت های رایج دویدن

۸.سندروم ایلیوتیبیال باند IT

 این سندروم منجر به درد در بیرون زانو می شود. باند IT یا ایلیوتیبیال باند یک بافت الیافی پهن خارجی و بلند ران است که بالای ران را به بخش خارجی استخوان تیبا یا درشت نی متصل می کند.

وقتی که زانو به طور مدوام در ورزشکارانی مانند دونده ها، خم و راست می شود، باعث میشود تا با بورس و زانو سایش ایجاد کند. همین امر منجر به درد می شود. البته ضعیف بودن عضلات باسن، ران، لگن و کلا عضلات ران نیز میتواند مزیدی بر علت باشد.

درمان شامل:

  • دوری کوتاه مدت از ورزش
  • گرم کردن اصولی و کشش این ناحیه قبل از ورزش
  • استفاده از یخ بعد از فعالیت
  • تقویت عضلات لگن و باسن
مصدومیت های رایج دویدن

۹.تاول

 شاید هیچ دونده ای نباشد که تجربه ای تاول زدن پاهایش را نداشته باشد. تاول به دلیل اصطکاک بین پاهایتان و کفش اتفاق می اتد.

برای پیشگیری از تاول موارد زیر را رعایت کنید.

حتما و حتما از کفش مخصوص دویدن استفاده کنید. استفاده از کفش های مخصوص دویدن که مناسب پای فرد باشد، احتمال تاول زدن پا را تا حد زیادی کاهش می دهد.

از جوراب های دو لایه استفاده کنید.

از ژل پترولیوم استفاده کنید.

مصدومیت های رایج دویدن

۱۰.درمان مصدومیت های مرتبط

 شامل:

سوختگی با آفتاب

گرمازدگی

سرمازدگی

هیپوترمی

با نوشیدن آب کافی، استفاده از ضد آفتاب، پوشیدن لباس مناسب میتوانید از ۴ مورد بالا پیشگیری کنید.

نکاتی برای پیشگیری از مصدومیت های رایج دویدن

با کمی برنامه ریزی و پیشگیری، میتوانید از بیشتر مصدومیت ها رایج دویدن، پیگیری کنید. این نکات را که در ادامه آورده می شوند، حتما رعایت کنید.

به صدای بدنتان گوش دهید. درد را نادیده نگیرید. کمی درد طبیعی است. اما اگر احساس درد عجیبی در ماهیچه ها و مفاصل تان کردید، باید دویدن را متوقف کرده و کمی پیاده روی کنید، در صورتی که درد متوقف نشد، چند روز را به استراحت اختصاص داده و به پزشک متخصص مراجعه کنید. البته بعضی دردها طبیعی هستند. برای مثال، وقتی با شدت می دوید، به دلیل ترشح اسید لاکتیک، درد و گرفتگی در ماهیچه هایتان احساس خواهید کرد که دردی طبیعی است و جای نگرانی نیست. اما بعضی دردها غیر معمول هستند و باید به آنها توجه کنید.

یک برنامه دو داشته باشید.قبل از اینکه دویدن را شروع کنید، با مربی تان حرف بزنید. مربی تان باید با توجه به سن، شرایط بدنی و سابقه ورزشی تان یک برنامه منظم دو را برایتان تنظیم کرده و شما نیز باید طبق آن برنامه جلو بروید تا به مرور زمان و با افزایش سازگاری تان، بتوانید برای اهداف بزرگتر آماده شوید.

گرم کردن و سرد کردن. بسیاری از مصدومیت ها به دلیل کشش های نامناسب اتفاق می افتند. اول از همه باید بدنتان را گرم کنید و سپس به آرامی، با حرکات کششی، ماهیچه هایتان را بکشید. به هیچ وجه قبل از گرم کردن، حرکات کششی را انجام ندهید، چون میتواند منجر به مصدومیت تان شود.

تمرینات قدرتی. تمرینات وزنه و یا دیگر تمرینات وزن بدن را به برنامه ورزشی هفتگی تان اضافه کنید. تقویت عضلات، قطعا درصد مصدومیت آنها را کاهش می دهد.

تمرینات کراس: فقط ندوید !. تمرینات کراس را هم به برنامه منظم ورزشی تان اضافه کنید. دوچرخه سواری، تنیس، شنا، کوهنوردی، پیاده روی، یوگا و هر نوع فعالیت دیگری. اینکار علاوه بر اینکه به شما کمک می کند تا از یکنواختی رها شوید، به شما کمک خواهد کرد تا از مصدومیت هایی که به علت تکرار یک نوع ورزش خاص اتفاق می افتد، جلوگیری کنید.

به درستی لباس بپوشید. لباس‌های سبک ‌وزن و قابل تنفسی بپوشید که بتواند رطوبت را از پوست‌تان دور کند. لباس‌های لایه دار بپوشید. همچنین کلاه برای محافظت در برابر آفتاب و سرما استفاده کنید.

کفش‌های مخصوص بپوشید. کفش مناسب دو، میتواند ضربات وارده و شوک های وارد شده به پا را جذب کرده و مانع از این شود که پای تان آسیب ببیند. از یاد نبرید که هر کفشی برای مسافت مشخصی توصیه می شود. اگر لایه بیرون کف کفش مستهلک شده باشد، دیگر وقت تعویض آن فرا رسیده است. اگر کف پای صاف و یا قوس پای زیاد دارید، میتوانید از کف پوش های مخصوص که بتواند قوس و کف پا را پوشش دهد، استفاده کنید.

باهوش بدوید. بر روی سطوح صاف و نرم بدوید. تا زمانیکه بدنتان توانایی دویدن بر روی تپه را نداشته باشد، دویدن بر روی تپه ها را شروع نکنید.

ایمن بدوید. اگر در جاده می دوید، برخلاف ترافیک بدوید، تا هم شما بتوانید راننده ها و ماشین ها را ببینید و هم راننده ها شما را ببینند. اگر در شب می دوید، از لباس ها و یا کفش هایی استفاده کنید که در شب نور را انعکاس می دهند و یا از کلاه های چراغ دار استفاده کنید. اگر در بیرون میدوید و از هدفون استفاده می کنید، صدای آن را کم کنید تا بتوانید صدای محیط را نیز بشنوید. تا جایی که می توانید در فضای بیرون با یک دوست بدوید.

آب‌و‌هوا مهم است. قبل از دویدن تان، آب و هوا را بررسی کنید. اگر هوا خیلی گرم است، بیرون نروید و در آب و هوای خیلی سرد و خیلی مرطوب، قید دویدن در بیرون را بزنید.

هیدراته بمانید. اطمینان حاصل کنید در طول روز و قبل از دویدن تان، به اندازه کافی آب نوشیده اید. بهترین راه برای اینکه بفهمید که آیا به اندازه کافی آب نوشیده اید یا نه، توجه به رنگ ادرار تان است. اگر رنگ ادرارتان لیمویی مایل به سفید بود، یعنی بدنتان به اندازه کافی آب دارد. اگر رنگ آن، زرد بود، و یا زرد پررنگ یعنی بدنتان در وضعیت کم آبی قرار دارد. اگر بیشتر از ۱ ساعت می دوید، یک جرعه نوشیدنی ورزشی و یا آب همراه با کمی شکر و نمک میل کنید.

درمان مصدومیت های رایج دویدن

بسیاری از مصدومیت های رایج دویدن به وسیله راه کارهای درمانی زیر قابل درمان هستند. اگر درد و ناراحتی تان همچنان بعد از راه کارهای زیر، ادامه داشت، حتما به نزد یک متخصص بروید. شاید برای درمان مصدومیت تان نیاز به درمان پیشرفته تر و یا رفتن به فیزویوتراپی داشته باشید.

استراحت: اگر همچنان با درد بدوید، قطعا مصدومیت تان بدتر خواهد شد. میتوانید مدتی را از دویدن دور بوده و یا ورزش هایی مانند شنا را جایگزین آن کنید تا مصدومیت تان به کل درمان شود.

استفاده از یخ: استفاده از یخ برای کاهش التهاب و تورم و همچنین کاهش درد توصیه می شود.

فشرده سازی: پارچه و یا باند مخصوصی برای فشرده کردن محل و جلوگیری از تورم استفاده کنید.

بالابردن عضو آسیب دیده: اگر مچ پایتان آسیب دیده است برای کاهش تورم، آن را بالا ببرید.

کشش: برای کاهش درد و گرفتگی در بعضی مواقع، کشش ملایم و البته ماساژ می تواند، درد را تسکین بخشد.

مسکن ها: استفاده از مسکن هایی مانند: استامینوفن و یا ایبوپروفن که ضدالتهاب است و ناپروکسن نیز میتواند برای کاهش درد و کاهش التهاب مفید باشد. البته خودسر نباید این داروها را استفاده کنید و باید پزشک تان برایتان تجویز کند.

هرگز سعی نکنید با درد بدوید. اگر احساس درد و ناراحتی می‌کنید، برای مدتی از دویدن دور شوید و یا از روش دوم (چکار بکنیم( که در مقاله ۱۰ قانون پیشگیری از مصدومیت دویدن پیروی کنید. اگر درد همچنان ادامه داشت، به نزد پزشک متخصص بروید.

اینفوگرافیک مصدومیت‌های رایج دویدن

دانلود فایل با کیفیت

مصدومیت های رایج دویدن

این مطلب صرفا جهت آگاهی‌بخشی دونده‌ها بوده و نباید جایگزین پزشک شود.

منبع: webmd

چقدر این مطلب برایتان مفید بود ؟

برای امتیازدهی بر روی ستاره ها کلیک کنید

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

سیروان آلی

دویدن بخش بزرگی از زندگی من رو تشکیل میده. از وقتی که یادم میاد عاشق دویدن بودم و از همون اوایل بچگی که عاشق دوهای سرعت بودم تا همین امروز که بیشتر استقامتی مسافت کوتاه می‌دوم، دویدن همیشه جزو ثابتی از زندگیم بوده. این وبسایت رو راه‌اندازی کردم تا به بقیه کمک کنم با قدیمی‌ترین ورزش دنیا که تو ژنتیک ما انسان‌ها هستش آشنا بشن و با انجامش به سلامتی جسمی و ذهنی‌شون کمک کنن و صد البته نحوه شروع و ادامه اصولی و علمی اون رو یاد بگیرن. من به این حرف ایمان دارم که اگه صبور باشین و اجازه بدین اصولی پیش برین، دویدن براتون تبدیل به یکی از لذت‌بخش‌ترین فعالیت‌های دنیا می‌شه. امیدوارم دویدن به یکی از عشق‌های ثابت زندگی‌تون تبدیل بشه ❤️🏃‍♀️🏃

‫۲ دیدگاه ها

  1. سلام، با تشکر از مطالب بسیار مفیدتون، بنده دو سال که مرتب روی آسفالت میدوم، اما اخیرا شنیدم که دویدن روی آسفالت آسیب رسان می‌باشد ،میخواستم صحت این مطلب رو بدونم باتشکر

    1. سلام ناهید عزیز. در وهله می بایست حتما کفش مناسبی تهیه کنید که قشنگ بتونه شوک ها و فشار های ناشی از سطوح سخت رو به خودش جذب کنه.
      بعد اینکه بستگی داره. آسفالت داریم تا آسفالت. سختی و نرمی متفاوتی دارند. اما بهترین راه حل این هستش که دویدن در همه سطوح رو تجربه کنین. تحقیقات هنوز نشون نداده که دویدن بر روی آسفالت میتونه باعث مصدومیت بشه. اما بهتر هستش که دویدن روی همه سطوح رو تجربه کنین عزیز.

      بزودی یک مطلب کامل در این باره خواهیم نوشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

لطفا افزونه نمایش تبلیغات را غیرفعال کنید. ❤️