دویدن بعد از عمل بینی یکی از چالشها و دغدغههای بیمارانی است که بینیشان را عمل کردهاند. زمانبندی ازسرگیری تمرینات بعد از جراحی بینی یا رینوپلاستی میتواند براساس هر فرد و وسعت عملی که انجام شده است متفاوت باشد. بهطورکلی، توصیه میشود که از انجام هر گونه فعالیت شدیدی حداقل تا دو هفته بعد از عمل بینی پرهیز کنید.
طی اولین هفته جراحی، به احتمال زیاد تجربه ورم، کبودی و ناراحتی قابل توجهی اطراف بینی و چشمان خود بکنید و ممکن است روی بینیتان یک بانداژ یا آتل (اسپلینت) نیز استفاده شده باشد. طی این بازه زمانی، استراحت و پرهیز از فعالیتهایی که فشار خون را بالا میبرند یا فعالیتهایی که باعث آسیب بیشتر به صورت میشوند، بسیار ضروری است.
در هفته دوم بعد از عمل بینی، بیشتر بیماران بهبود قابل توجهی در کاهش ورم و کبودی مشاهده میکنند و ممکن است بتوانند در ورزشهای سبکی مانند حرکات کششی ملایم و پیادهروی شرکت کنند. با این حال، خیلی مهم است که از انجام هر گونه فعالیتی که فشار زیادی به بینی وارد میکند و میتواند باعث آسیب شود پرهیز کنید.
در هفته سوم یا چهارم بعد از عمل بینی، بیشتر بیماران قادر به ازسرگیری فعالیتهای شدید مانند دویدن و دوچرخهسواری هستند، اما خیلی مهم است که اولویت اصلی گوشدادن به بدن باشد و تا زمانی که این فعالیتها باعث ناراحتی و درد در شما شوند از انجام آنها پرهیز کنید. از فعالیتهایی که شامل خطر آسیبدیدگی یا اعمال نیرو یا ضربه به بینی یا صورت است مانند ورزشهای تماسی (فوتبال، بسکتبال و ….) یا وزنهبرداری حداقل برای شش هفته بعد از عمل بینی پرهیز کنید.
اگر نگرانی درباره دویدن بعد از عملی بینی یا هر جنبه ریکاوری بعد از جراحی خود دارید، مطمئن شوید که با پزشک جراح خود مشورت کرده و تمامی نگرانیهایتان را به اشتراک میگذارید.
خطرات دویدن خیلی زود بعد از عمل بینی چیست؟
اینکه خیلی زود دوباره به روتین ورزشی خود بعد از عمل بینی بگردید به خصوص اگر از آن دست افرادی باشید که عاشق سبک زندگی فعال و حس و حال دویدن هستید، میتواند وسوسهبرانگیز باشد. با این حال، خیلی مهم است که آرام به جلو به پیش بروید و به بدنتان استراحت لازم را بدهید تا به درستی ریکاوری شود. دویدن پیش از موعد خیلی زود میتواند نتیجه معکوسی داشته باشد و بیشتر از اینکه مفید باشد، به ضرر بینی تازه عمل کردهتان باشد.
یکی از نگرانیهای اصلی افزایش ورم و کبودی است. اینکه به خودتان خیلی فشار بیاورید میتواند باعث شود بینی بیشتر باد کرده (ورم افزایش یابد) و حتی در کنار آن کبودی نیز بیشتر شود، که نه تنها باعث ناخوشایندتر شدن ظاهرتان خواهد شد بلکه حتی دوره ریکاوری را طولانیتر میکند؛ که این یعنی شما بازه زمانی طولانیتری را باید بدون دویدن سر کنید. شما برای این عمل سختی زیادی را متحمل شدهاید، پس اجازه بدهید با ریکاوری مناسب، به بینی دلخواهتان دست یابید و این فرایند را با عجله در برگشت به دویدن بعد از جراحی بینی تحت تأثیر قرار ندهید.
برگشت زود به ورزش بعد از عمل بینی همچنین افزایش احتمال خونریزی را نیز به همراه دارد. ورزش باعث افزایش فشار خون میشود و این یعنی افزایش احتمال خونریزی در ناحیه بینی. این حتی میتواند باعث عوارض بیشتر شده و حتی ممکن است مراقبت پزشکی ضروری بیشتری نیاز شود.
برای افرادی که از آتل بینی یا اسپلینت بینی استفاده میکنند، ورزش یک روش هوشمندانه نیست. شما میتواند تصادفاً با ورزش باعث آسیبدیدن یا تغییر مکان این وسایل محافظتی روی بینی شوید و با این کار روند بهبودی و شکلگیری بینی تازهتان را به خطر بیندازید.
علاوه بر این، ورزش فوری میتواند فرایند کلی بهبودی را آهسته کند. این تأخیر باعث افزایش احتمال عفونت و بهبودی ضعیف شده که این یعنی روند ریکاوری شما طولانی و طولانیتر و حتی به شکل بالقوهای پیچیدهتر خواهد شد.
با عجله در برگشت به دویدن سریع، حتی احتمال اینکه ظاهر بینی شما نیز آسیب ببیند وجود دارد. فعالیتهای سنگین ممکن است باعث تغییر یا جابهجایی ساختار بینی که به تازگی آن را اصلاح کردهاید بشود و این یعنی پیامد جراحیتان را به خطر بیندازید (شکل بینی که مد نظرتان بود را به دست نیاورید).
بازه زمانی توصیه شده برای برگشت به دویدن بعد از عمل بینی – هفتهبههفته
توصیههای زیر را که هفتهبههفته برای ورزش بعد از عمل بینی طراحی شده است پیگیری کنید:
- هفته اول: طی هفته اول بعد از جراحی بینی، مهم است که استراحت کنید و از هر فعالیت شدیدی که باعث افزایش فشار خون یا آسیب بیشتر به صورت شود پیشگیری کنید. شما ممکن است طی این هفته، ورم، کبودی و ناراحتی قابل توجهی اطراف بینی و چشمان خود بکنید و ممکن است از یک آتل یا بانداژ بینی روی بینیتان استفاده شود. پیادهروی سبک و حرکات کششی آرام توصیه میشود اما از هر فعالیتی که باعث اعمال فشار زیادی به بینی شود پرهیز کنید.
- هفته دوم بعد از جراحی عمل بینی: در هفته دوم، بیشتر بیماران بهبودی قابل توجهی در شرایط خودشان مشاهده میکنند و ورم و کبودیشان کاهش پیدا میکند و به همین دلیل آنها قادر به شرکت در ورزشهای سبک مانند پیادهروی یا حرکات کششی ملایم هستند. با این حال، خیلی مهم است که در این هفته هم از انجام فعالیتهایی که باعث اعمال فشار به بینی یا صورت میشود پرهیز کنید. شنا، یوگا و دوچرخهسواری ثابت نیز میتواند در این ایام با شدت سبک و با توجه به واکنش بدن انجام گیرد اما جدا از فعالیتهای های-ایمپکت شدت اثر بالا مانند دویدن و طنابزدن و فعالیتهای این شکلی که نیروی زیادی به بدن اعمال میکنند پرهیز کنید.
- هفته سوم تا چهارم بعد از عمل: در هفتههای سوم و چهارم بعد از جراحی، بیشتر بیماران قادر به ازسرگیری فعالیتهای شدید مانند دوچرخهسواری و دویدن هستند. با این حال بهتر است که به بدنتان گوش دهید و از فعالیتی که باعث درد یا ناراحتی میشود پرهیز کنید. فعالیتهایی که شامل برخورد یا اعمال نیرو و خطر بالای مصدومیت است مانند ورزشهای تماسی مانند فوتبال یا هر ورزشی که احتمال برخورد با بینی وجود دارد مانند بسکتبال و …. حداقل تا شش هفته یا تا وقتی که بینی کاملاً بهبود پیدا کرده باشد و شکل جدید بینیتان محکم شده باشد پرهیز کنید.
- هفتههای ۵-۶م: در هفتههای پنجم و ششم بعد از جراحی، ممکن است که قادر به افزایش تدریجی شدت تمرینتان باشید. با این حال بسیار مهم است که باز هم از هر فعالیتی که فشار زیادی به بینی وارد کرده یا باعث آسیب آن میشود پرهیز کنید.
- هفتههای ۷ و بعد از آن: بعد از گذشت هفت هفته از جراحی، بیشتر بیماران قادر به برگشت به دویدن عادی یا ورزش نرمال خود هستند اما باز هم باید یادآوری کنیم که توجه به صدای بدن و پرهیز از فعالیتهایی که باعث ناراحتی یا درد میشوند اولویت دارد. از یاد نبرید که از قوانین ریکاوری اصولی مانند به کارگیری استراحتهای لازم حین دویدن و ورزش، هیدراته ماندن، خواب شبانه و تغذیه مناسب و مدیریت استرس و پرهیز از فعالیتهایی که فشار زیادی به بینی وارد میکنند هنوز هم باید پیروی کنید.
چطور به شکل ایمنی بعد از عمل بینی بدویم؟
برگشت دوباره به دویدن بعد از عمل تغییر شکل بینی نیازمند ملاحظات دقیق برای اطمینان از ریکاوری درست و بدون عوارض دارد. هیجان برگشت به روتین تمرینی میتواند بسیار بالا باشد، اما خیلی مهم است که برای این هدف با احتیاط و با عقلانیت نزدیک شود. در زیر نحوه برگشت ایمن به دویدن بعد از عمل بینی را آوردهایم تا از هرگونه مشکل جلوگیری کرده و به بهبود و ریکاوری بعد از عمل کمک کنید.
راهنمایی مناسبی با توجه به شرایطی که دارید از جراحتان دریافت کنید
اول از همه و مهمتر از همه، میبایست با پزشک جراحتان به شکل منظمی ملاقات کنید تا توصیههای شخصیسازی متناسب به شما را با توجه به شرایطی که در آن قرار دارید به شما بدهد. آنها یک نقشه راه برای مراقبتهای بعد از عمل شما تعیین میکنند و به شما میگویند کی و چطور به شکل آرام و اصولی به ورزشتان برگردید. این دستورالعمل سفارشی برای جلوگیری از فشار بیمورد روی بینی در حال بهبودی شما طراحی شده است و باید با دقت دنبال شود.
به آرامی روتین خود را شروع کنید
رژیم تمرینی خود را با فعالیتهای لاو-ایمپکت مانند پیادهروی و حرکات کششی سبک شروع کنید. این انواع حرکات کششی ملایم بهترین دوستان شما در مراحل اولیه ریکاوری هستند. به شکل تدریجی شدت تمرینات را در هفتههای آتی بالا ببرید و به بدنتان فرصت سازگاری و بهبودی بدون افزایش احتمال مصدومیت بدهید.
جلوگیری از فعالیتهای مخاطرهآمیز
بعضی فعالیتهای خاصی میتوانند خطر بیشتری برای ریکاوری بینی داشته باشند. ورزشهای تماسی یا فعالیتهای جسمانی که خطر بالایی از ترومای صورت دارند مانند بسکتبال یا فوتبال میتوانند جزو خط قرمزهای دوره ریکاوری جراحی بینی باشند. به شکل مشابه، وزنهبرداری یا بعضی حالتهای یوگای نیز میتوانند باعث اعمال فشار روی صورت شده که به همین دلیل باید از انجام آنها پرهیز کنید. ایمنی همیشه باید شعار شما باشد.
هیدراته ماندن بسیار مهم است
هیدراته نگهداشته بدن برای ریکاوریتان بسیار اهمیت دارد. آب، انواع چای گیاهی و دیگر نوشیدنیهای بدون کافئین باید به شکل منظمی برای کمک به ریکاوری و پرهیز از دهیدراتاسیون (کمآبی) مصرف شوند.
تغذیه سالم و اصولی
پیروی از رژیم غذایی سالم و اصولی به فرایند ریکاوری شما از جراحی بینی کمک کرده و میتوانید با خیال راحتتری بعد از ریکاوری دوباره دویدن را شروع کنید. سعی کنید از همه گروههای غذایی سالم در منوی غذایی خود داشته باشید و به خصوص به پرتئین برای بهبود بافت اطراف بینی توجه کنید. البته این به معنی زیادهروی در خوردن پروتئین نیست بلکه به این معنی است که رژیم غذاییتان به شکلی باشد که روزانه پروتئین لازم برای ریکاوری مورد نیاز را دریافت کنید.
به واکنشهای بدنتان توجه کنید (بسیار مهم!!!)
اگر طی دویدن یا ورزش هر گونه درد و ناراحتی احساس کردید، این نشانهای از بدن برای شماست تا فعالیت را متوقف کرده و استراحت کنید. خیلی مهم و حیاتی است که به این سیگنالها توجه کرده و بیش از حد به خودتان فشار وارد نکنید به خصوص طی ریکاوری اولیه بعد از جراحی.
مراقب گرما و در معرض آفتاب قرارگرفتن باشید
در معرض گرما قرارگرفتن میتواند مانع بهبودی شده و تشدید ورم را به دنبال داشته باشد. به همین دلیل توصیه میشود از محیط گرم و نور آفتاب مستقیم پرهیز کنید. در بیرون، مطمئن شوید که از ضدآفتاب فراوان و وسایل پوشیدنی محافظت استفاده میکنید تا از پوست حساستان بعد از عمل به خصوص اطراف ناحیه بینی محافظت کند.
عینک و بینی در حال بهبود
برای آنهایی که عینک استفاده میکنند، خیلی مهم است که از قراردادن مستقیم آنها روی پل بینی تا چند هفته خودداری کنید. این احتیاط به پرهیز از فشار غیرضروری روی بافتهای در حال بهبودی بینی کمک میکند.
کی میتوانم بعد از جراحی بینی کاملاً به دویدن برگردم؟
زمانبندی بازیابی دویدن کامل بعد از رینوپلاستی میتواند براساس وسعت عمل و هر فردی متفاوت باشد. بهطورکلی توصیه میشود حداقل بعد از دو هفته از گذشت جراحی از ورزشهای شدید پرهیز کنید. در هفتههای سوم تا چهارم و با توجه به مشورت با جراحتان و با توجه به صدای بدنتان مانند بیشتر بیماران قادر به بازیابی ورزشهای شدیدی مانند دویدن خواهید بود. اما از یاد نبرید همیشه اولویت واکنش بدن است؛ بنابراین اگر درد یا ناراحتی در بینی یا صورت خود احساس کردید، دویدن را متوقف کنید.
جمعبندی
دویدن فواید ذهنی و جسمانی زیادی را برای انسانها فراهم میآورد و همین فواید بسیار زیاد خود میتواند دلیل اشتیاق زیاد دوندهها برای برگشت به دویدن بعد از رینوپلاستی باشد. بعد از جراحی بینی، شروع دوباره دویدن میتواند یکی از چالشهای اصلی بیماران باشد. اما همانطور که در بالا نیز گفتیم اگر به نکات بالا عمل کنید و صدای بدن را اولویت قرار دهید؛ مانند بیشتر دوندهها در عرض هفتههای سوم تا نهایتاً ۷م بعد از عمل، خواهید توانست که دویدن را بعد از عمل بینی شروع کنید؛ اما بهتر است برای محکمکاری حتماً با پزشک جراح خود در این زمینه مشورت کنید. مثل همیشه اولویت سلامتی شما است و با شروع خیلی زود خیلی سریع دویدن به ریکاوری دویدن خود آسیب نزنید.