مواد غذایی حاوی آهن بالا | ۱۰ ماده غذایی مفید برای پیشگیری از کم خونی
کمبود آهن، شایعترین کمبود تغذیهای در سراسر جهان است. کمبود آهن میتواند باعث کمخونی و تاثیر منفی بر روی یادگیری کودکان شود. کمخونی میتواند خفیف و یا شدید باشد، گاهی اوقات فرد مورد نظر به تزریق خون،نیاز پیدا میکند. برای بیشتر افراد، کلید پیشگیری از کمبود آهن، خوردن مواد غذایی حاوی آهن است.
آهن به دو صورت است: آهن هِم ( از گوشت) و آهن غیر هِم. آهن هِم بهتر از آهن غیر هِم جذب میشود، که در نتیجه مقدار توصیه شده آهن در رژیم غذایی در افراد گیاهخوار، تقریبا باید بیشتر از ۲ برابر افراد دیگر باشد. با این وجود، گیاهخوارانی که رژیمهای متنوعی دارند، در معرض کمبود آهن نیستند، البته اگر غذاهای گیاهی آنها، حاوی آهن به مقدار کافی باشد. پس از بلوغ، دختران و زنان به علت دفع خون زیاد، هنگام قاعدگی، به میزان بالایی به آهن نیاز دارند.
View this post on Instagram
مواد غذایی حاوی آهن
در ادامه قصد داریم تا مواد غذایی حاوی آهن را بررسی کنیم. جگر در این لیست نمیباشد. اگرچه لیست زیر، لیست عالی از مواد غذایی حاوی آهن است اما بعضی از غذاها کلسترول بالایی دارند، بنابراین باید هوشیارانه هغذاها را انتخاب کنید. شاید نام بعضی از غذاهای زیر را قبلا هم شنیده باشید که حاوی آهن هستند، اما خوراکی های دیگری نیز در لیست وجود دارند که ممکن است شما را متعجب کنند. با ادامه مطلب مواد غذایی حاوی آهن همراه باشید.
۱.گوشت
همه گوشتها شامل: گوشت گاو، گوشت بره، گوشت مرغ، گوشت بوقلمون جزو مواد غذایی حاوی آهن و منبع عالی آهن هستند. گوشت حاوی آهن هِم بوده که جذب آن برای بدن راحتتر است، پس شما میتوانید آهن بیشتری را از این غذاها جذب کنید. فقط نکته مهمی که باید به یاد داشته باشید، این است که از گوشت گاو کم چرب استفاده کنید.
علاقه ای به گوشت ندارید؟ نگران نباشید، در ادامه موادغذایی حاوی آهن که غیر گوشت هستند، را آوردهایم.
۲. پنیر توفو
توفو جزو مواد غذایی حاوی آهن بوده که یک منبع عالی نیز برای پروتئین است. توفو را همراه با کلسیم میل نکنید، چون میتواند باعث کاهش جذب آهن شود.
۳.لوبیاها
علاوه بر اینکه، لوبیاها ( شامل: پینتو، لوبیای سیاه،لوبیای کلیهای و ...) یک منبع عالی گیاهی پروتئین هستند، آنها همچنین جزو موادغذایی با آهن بالا نیز هستند.
۴.کلم بروکلی و بوک چوی
کلم بروکلی و بوک جزو بهترین سبزیجاتی هستند که در دسته مواد غذایی حاوی آهن طبقهبندی میشوند. علاوه بر اینکه منبع عالی آهن نیز هستند، آنها حاوی ویتامین سی نیز بوده که به جذب آهن از رژیم غذاییتان کمک میکنند.
۵.سبزیجات
بیشتر سبزیجات مانند سبزیجات سبز، برگ سبز دارها، لوبیای سبز و گوجهفرنگی حاوی آهن هستند. آب گوجه فرنگی یکی از آب سبزیجاتی است که حاوی آهن است.
۶.میوه های خشک شده
کشمش، زردآلو، هلو، آلو جزو مواد غذایی حاوی آهن بالا هستند. میوههای خشک، خوراکیهای خوشمزهای نیز هستند. آب آلو نیز حاوی آهن است.
۷.آجیل
بیشتر آجیلها مانند بادام هندی، پسته، فندق و بادام حاوی آهن هستند. بنابراین، یک مشت از آنها را به عنوان یک خوراکی بسیار بسیار مفید میل کنید. شما میتوانید آنها را به همراه میوههای خشک برای دریافت آهن بیشتر و خوشمزهتر کردن آنها، میل کنید.
۸.دانه کدو
دانه کدو نیز جزو مواد غذایی با آهن بالا است. اگر قصد دارید تا آنها را برشته کنید، سعی کنید بیش از اندازه این کار را انجام ندهید، چون مقدار آهن آنها کاهش مییابد. میتوانید از آنها در سالادهایتان نیز استفاده کنید.
۹.نان ها و غلات
در ایالات متحده و بیشتر کشورها، به آردها، ویتامینها و .... آهن اضافه میکنند. برای تشخیص این نوع آردها، باید به برچسب روی آرد دقت کرد تا ببینید که آیا بر روی آن نوشته شده است که غنی شده است یا خیر. نانها، غلات، ماکارونی و دیگر حبوبات نیز حاوی آهن هستند. عموما، غلات سبوسدار آهن بیشتری در مقایسه با دیگر غلات دارند.
۱۰.میوه ها
اگر چه میوهها حاوی آهن نیستند، اما ویتامین سی ( پرتقال،لیمو، هندوانه، کیوی ) بالایی دارند که به جذب آهن از رژیم غذاییتان کمک میکند. بنابراین آنها را با مواد غذایی حاوی آهن بخورید تا آهن بیشتری در بدنتان جذب شود.
پیش گیری کلید اصلی است
خوشبختانه با توصیههای بالا، شما میتوانید که از کمبودآهن جلوگیری کنید. باید دقت کنید که لبنیات در لیست بالا نبود، چون لبنیات حاوی کلسیم بوده که مانع جذب آهن از دیگر غذاها در همان زمان میشود. مصرف مقدار زیاد شیر ( بیش از ۳ فنجان در روز) میتواند از جذب آهن در رژیم غذایی جلوگیری کند. همچنین نوشیدنیهایی حاوی تاننها مانند قهوه و چای نیز میتوانند مانع جذب آهن شوند. سعی کنید که ۱.۵ تا ۲ ساعت بعد از غذا، از نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند: چای،قهوه و نوشابه پرهیز کنید.
اگر کمبود آهنتان به اندازهای شدید است که با تغییر در رژیم غذایی درمان نمیشود، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.