فواید آب آلبالو برای بهبود عملکرد استقامتی ورزشکاران | بر پایه ۱۰ تحقیق
ریکاوری یکی از مهمترین مباحث دنیای ورزش است. به همان اندازه که تمرینات اهمیت دارد، یک ریکاوری خوب نیز برای برگشت دوباره به تمرینات و انجام تمرین با عملکرد بالا، اهمیت ویژهای در بین ورزشکاران دارد. تغذیه یکی از موارد بسیار مهمی است که در روند ریکاوری یک ورزشکار نقش دارد. شکی در این نیست که مواد غذایی و بهخصوص انواع میوهها برای بهبود عملکرد و ریکاوری ورزشکاران مفید هستند اما امروزه باید دانشمندان این فرضیهها را به صورت علمی به اثبات برسانند.
آب آلبالو یکی از آبمیوههایی است که آوازه بسیاری در میان ورزشکاران تفریحی و حرفهای به خاطر بهبود ریکاوری عضلات بعد از ورزش شدید و مقابله با کاهش قدرت پیدا کرده است. در حال حاضر، یک آنالیز و تحلیل جدید از نوع خود در ژورنال دانشگاهی تغذیه آمریکا منتشر شده است که نشان داد آلبالو یا گیلاس ترش عملکرد ورزش استقامتی را در بین شرکتکنندگان در مطالعه بهبود میبخشد.
این متاآنالیز جدید به بررسی ۱۰ مطالعه منتشرشده بر روی آلبالو و ریکاوری ورزشی پرداخته است. نمونه اندازهها از بازه ۸-۲۷ بوده و متوسط سن شرکتکنندگان در مطالعه از ۱۸.۶ تا ۳۴.۶ را شامل میشدند. بیشتر شرکتکنندگان ورزشکاران فردی استقامتی، شامل دوندهها، دوچرخهسوارها و سهگانه کارها (دویدن+شنا+دوچرخه) بودند. در کل این ۱۰ مطالعه، ۱۲۷ مرد و ۲۰ زن مورد مطالعه قرار گرفتند.
پس از بررسی نتایج ۱۰ مطالعه منتشر شده، متاآنالیز نتیجه گرفت که کنسانتره آب آلبالو در آبمیوه آن یا به صورت پودر شده، هنگامی که به مدت هفت روز تا ۱.۵ ساعت قبل از دوچرخهسواری، شنا یا دویدن مصرف شود، به طور قابلتوجهی باعث بهبود عملکرد ورزش استقامتی میشود.
فیلیپ چیلیبک نویسنده و پروفسور همکار در این مطالعه که استاد دانشکده حرکتشناسی در دانشگاه ساسکاچوان است در این باره توضیح میدهد که: فواید ریکاوری کنسانتره آب آلبالو به خوبی مورد تحقیق قرار گرفته است، اما هنوز شواهد درباره افزایش عملکرد آن کم است و نتایج متفاوت است. با این حال نتایج این متاآنالیز نشان داد که آلبالو به بهبود عملکرد کمک میکند.
روش تحقیق
محققان مطالعات انجام گرفته درباره آلبالو و تأثیرات آن روی عملکرد ورزش استقامتی را مرور کردند و ۱۰ مطالعه را که با معیارهای ورودی آنها متناسب است، شناسایی کردند. برای احراز صلاحیت، لازم بود که مطالعات بهصورت تصادفی کنترلشده در جمعیت بزرگسال سالم انجام شود و از دارونما بهعنوان مقایسه مکمل آلبالو ( شامل آبمیوه آلبالو، کنسانتره آلبابو، پودر آلبالو و کپسولهای پودر آلبالو) استفاده شود.
۹ مورد از ۱۰ مورد شامل مصرف طولانیمدت آلبالو میشدند (حدود دو تا هفت روز قبل از ورزش) و یک مورد از مکمل در همان روز استفاده میکرد. دوزهای استفاده شده در مطالعات مختلف متفاوت بود و شامل ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیگرم در روز به صورت کپسول یا به شکل پودر، ۶۰ تا ۹۰ میلیگرم در روز به شکل کنسانتره آبمیوه آلبالو رقیق شده با ۱۰۰ تا ۵۱۰ میلیلیتر آب و ۳۰۰ تا ۴۷۳ میلیلیتر آبمیوه آلبالو در روز. مقدار کلی آنتوسیانین مصرفی در روز از ۶۶ تا ۲۷۶۰ میلیگرم بود.
روشهای اندازهگیری عملکرد ورزشکاران در مطالعات مختلف متفاوت بود و شامل آزمون مسافت در شنای شاتل، زمان خستگی طی دوچرخهسواری با شدت بالا، مجموع کار انجام شده طی دوچرخهسواری و تایمتریلهای دوچرخهسواری (زمان لازم برای پوشش ۱۰ کیلومتر، ۱۵ کیلومتر و ۲۰ کیلومتر) و زمان لازم برای کاملکردن یک نیمهماراتن یا ماراتن بود.
نتایج
نتایج کلی این ۱۰ مطالعه نشان داد که بهبود قابل توجهی در عملکرد استقامت با کنسانتره آب آلبالو همراه با دو مورد از ۱۰ مورد گزارش بهبود قابلتوجه در افزایش عملکرد آنها مشاهده شده بود. در حالی که نتایج کلی و جمعآوریشده از متاآنالیز، مزایای قابلتوجهی را نشان داد، هشت مورد از ۱۰ مورد مطالعه درباره بهبودی هنگام مقایسه آلبالو با دارونما هیچ فوایدی در مقایسه با دارونما نشان نداد. این میتواند مربوط به مشخصات جمعیتی یا سطح آمادگی ورزشکاران، رژیم غذایی و کنترل ورزشی، پروتکل مکمل و اندازهگیری عملکرد آنها باشد. در همه مطالعات از ورزشکاران ورزیده استفاده نشد و متاآنالیز نشان داد که کمترین بهبود با آبمیوه آلبالو در بین ورزشکارانی مشاهده شد که سابقه فعالیت ورزشی کمتری داشتند. هیچ رابطه دوز_واکنشی بین کنسانتره آلبالو و عملکرد نشان داده نشد و مطالعات بیشتری برای پیداکردن استراتژی دوز بهینه ضروری است.
در این مطالعات از آلبالوهایی که در ایالات متحده آمریکا تولید میشوند استفاده شده است. انواع آلبالو به شکل، خشک، یخزده، کنسرو، آب میوه و کنسانتره در دسترس هستند.
منبع: eurekalert