چرا دونده های استقامتی لاغراندام و دونده های سرعتی بدن عضلانی تری دارند؟
یکی از رایجترین سوالاتی اغلب افرادی که دویدن را میخواهند شروع کنند، این است که با دویدن، ماهیچههایم را از دست میدهم، به این دلیل نمیخواهم دویدن را شروع کنم. البته این جواب تا حدی میتواند درست باشد، اما میخواهیم در ادامه بیشتر این مسئله را روشن سازیم که چرا دوندههای استقامتی دنیا، بدنی لاغر اندام داشته، ولی دوندههای سرعتی، بدنی عضلانیتر شبیه بدن بدنسازها دارند؟ با ادامه مطلب همراهمان باشید.
چرا دونده های استقامت بدنی لاغر اندام دارند؟
اگر نگاهی به بهترین دوندههای استقامتی رقابتی دنیا بیاندازید، همگی آنها بدنی لاغر اندام دارند. وقتی که میدوید، بعد از اینکه فیبرهای عضلههایتان را با دویدن تقویت کردید، DNA فیبرعضلانی تان، ۲ انتخاب پیش رو خواهد داشت.
- از انرژی فیبرها برای ساختن ماهیچههای بزرگتر استفاده کند.
- انرژی فیبر را برای ایجاد نیروگاههای قدرتمند هوازی (میتوکندریها) درون فیبرها تحت کنترل بگیرد.
* میتوکندریها مثل کارخانه، مسئول تولید انرژی سلول هستند.
اگر میخواهید یک دونده استقامتی رقابتی سطح بالا باشید، نمیتوانید هر دو انتخاب بالا را داشته باشید. حجم تمرینی شما یک واکنش فیزیولوژیک در بدنتان ایجاد کرده که باعث میشود که عضلات بزرگ، کوچک شوند و قدرت هوازی آنها افزایش یابد.
از طرفی اگر میخواهید بدنی زیبا و سریع به دور از شرایط جسمانی دوندههای استقامتی داشته باشید، راههایی برای عبور از این مانع فیزیولوژیکی وجود دارد.
برای دوندههای استقامتی انتخاب آسان است. ساختن قدرت هوازی (تقویت میتوکندری فیبرهای عضلانی) با افزایش مسافت تمرینی، شما را به این هدف میرساند. افزایش مسافت تمرینی و حجم تمرینی استقامتی زیاد، باعث افزایش کاپیلاریس ها که رگهای خونی کوچکی در اطراف فیبرهای عضلات هستند، نیز می شود.
کاپیلاریس زیاد، یعنی اکسیژن بیشتر و این به این معنی خواهد بود که موادمغذی بیشتری برای نیروگاههای عضلههایتان، در دسترس خواهد بود. ترکیب قدرت بیشتر این نیروگاهها و سوخت بیشتر، به بدن دونده کمک خواهد کرد تا انرژی بیشتری تولید کرده که کلید اصلی مقابله با خستگی خواهد بود.
از آنجایی که ماهیچههای شما، انرژی کمتری برای حفظ حجمشان، مصرف میکنند، فیبرهای تند انقباض ماهیچههایی که با تمرینات استقامتی، تمرین داده شدهاند، شروع به کوچکشدن میکنند. در همان حال، فیبرهای کند انقباض نیز بزرگتر میشوند، اما نه به اندازهای که بتوانند مانع کاهش حجم اندازه فیبرهای تند شوند.
در جنگ بین کاهش حجم فیبرهای تند (آتروفی) و افزایش حجم فیبرهای کند (هایپرتروفی)، فیبرهای تند پیروز میشوند و در نتیجه، عضلات کوچکتر شده و از نظر فیزیولوژیکی کارآمدتر میشوند.
من نمی خوام با دویدن ماهیچه هامو از دست بدم :(
شاید از جمله دوندههایی باشید که بخواهید در حین سریعترشدن، بتوانید ماراتن و یا دوهای دیگر را نیز بدوید، اما ماهیچههایتان را مانند دوندههای استقامت از دست ندهید. نترسید، تمرینات با شدت بالا ( مانند تمرینات وزنه، تمرینات سرعتی متنوع، پلهنوردی، تپهنوردی، و….) به رشد فیبرهای عضلانی تند کمک کرده که در نهایت باعث افزایش حجم ماهیچههایتان میشود.
اما نباید انتظار داشته باشید که عملکردتان در یک رقابت استقامتی، مانند یک دونده استقامتی رقابتی با حجم ماهیچه های کم و تمرینات بیشتر استقامتی باشد.
تا جایی که تمرینات با شدت بالا داشته باشید، و حجم تمرینات استقامتیتان نیز خیلی بالا و یا بالا نباشد، نباید نگرانی بابت از دست رفتن عضلاتتان مانند دوندههای استقامت را داشته باشید.
اما همه اینها به این معنی نیست که دوندههای استقامت باید تمرینات وزنه را بیخیال شوند. تمرینات قدرتیُ علاوه بر رشد عضله به سازگاری بیشتر سیستم عصبی نیز کمک خواهد کرد.
بنابراین دوندههای استقامت رقابتی بدون توجه به اینکه بدنشان بزرگتر میشود، قویتر هم میشوند. جدای از این، تمرینات قدرتی به آنها کمک میکند تا عضلات قویتری داشته باشند و عملکرد دویدنشان نیز بهبود پیدا کند. احتمال مصدومیت نیز در انها خیلی کمتر میشود.
به سوال اصلی برگردیم.
چرا دوندههای استقامت، بدنی لاغر اندام دارند. به یک دلیل، ماهیچههای شما با دویدن استقامتی حجم بالا، کوچک میشوند. چون دویدن با ماهیچههای کوچکتر، کارآمدتر خواهد شد، قطعا دویدن با ماهیچههای بزرگتر، انرژی بیشتری میطلبد و دونده نمیتواند کارایی لازم را مانند دوندههای استقامتی با عضلات کوچک داشته باشد.
در یک جمعبندی کلی، میتوان گفت که دوندههای استقامتی باید برای کارایی بهتر، بدنی لاغر اندام اما عضلانی داشته باشند، اما دوندههای سرعتی، باید بدنی عضلانیتری مانند بدنسازها اما چابکتر داشته باشند که کارایی بهتری در دوهای سرعت داشته باشید.
بنابراین نگرانی بابت از دستدادن ماهیچههایتان نداشته باشید. همه چیز به هدفتان بستگی دارد. اگر میخواهید دونده استقامتی شوید که در مسابقات و رقابتهای دیگر شرکت کنید، باید تمرینات استقامتی زیادی داشته باشید که نتیجهای جز بدنی لاغر اندام نخواهید داشت. اما اگر میخواهید دونده سرعتی باشید، بدنتان مانند بدن دونده های استقامت نخواهد شد.
سپاس
من دویدن رو تازه شروع کردم بعد مدتی پیاده روی…چهار کیلومتر با با سرعت ۵ ۶ کیلومتر در ساعت میدویدم.البته بینش هر ۱.۵ کیلومتر یا دو کیلومتر کمی قدم میزدم.تصمیم گرفتم سرعتیش بکنم.دو بار اینکارو کردم تا دو هفته کف پام احتیاج به ماساژ داشت?
ولی واقعا سرعت لذت داره.
عجله نکن فعلا. یکی از اشتباهات اکثر دونده های مبتدی همینه که خیلی زود میخوان مسافت یا سرعت شون رو زیاد کنن. باید به بدن فرصت سازگاری رو بدی احسان جان.
مقالات : سازگاری و اشتباهات رایج دونده های مبتدی رو در وب سایت حتما بخون
مرز بین سرعت و استقامت کجاست
یعنی تا چه مسافت (حداکثر) و با چه سرعتی بدویم که دوی سرعت به حساب بیاد ؟
یعنی بخوام یجور دیگه بپرسم میشه اینکه با حداکثر در چه مسافتی بدویم که عضلات کوچیک تر نشن ؟
و یه سوال دیگه اینکه دونده های سرعتی چرا بالا تنشون هم عضلانی ؟ بخاطر دویدن یا بخاطر تمرینات بدنسازی ؟
جواب سوال اولت. تمرینات دونده های سرعتی در یه هفته بیشتر بار سرعتی-چابکی- قدرتی-واکنشی دارن. حالا استقامتی هم میرن، که شامل اینتروال و گاهی هم دویدن برون بشه. ولی وزنه اصلی تمرینات، تمرینات سرعتی چابکی، پلایومتریک و … هستش. تمرینات دو نده سرعت متفاوته با دونده های استقامت. برای دو سرعت، باید روی پنجه بدوی، دو استقامت، دونده ها با سینه پا میدون و سرعت شون جوری هستش که میتونن با اون ریتم تا دقیقه ها بدون، اما دونده سرعت، فوقش میتونه با ۹۰ تا ۱۰۰ درصد توانش، ۲۰ ثانیه سرعتشو حفظ کنه.
بال
جواب سوال دوم. بالاتنه عضلانی، برای یه دونده سرعت بیشتر از استقامت اهمیت داره. هرچه عضله قویتر بشه، دونده ری اکشن و قدرت انفجاری ش بهتر میشه که در دویدن خیلی مهمه. اما دونده های استقامت نیاز به قدرت انفجاری ندارن، چون اونا ساعت ها باید بدون، استقامت مهمتره. اینکه چرا دونده های سرعت، نیم تنه بالایی بدنشون هم عضلانی هستش، به دلیل تمرینات بدنسازی هستش. شما وقتی با تمرینات سرعت، نیم تنه پایین بدنت عضلانی تر میشه، باید برای تعادل ماهیچه ای، تمرینات بدنسازی نیم تنه بالای بدن هم داشته باشی، تا حین دو سرعتیت، به قدرت و واکنش و چابکیت کمک کنه.
دویدن تو فوتبال دوی استقامتی حساب میشه یا سرعتی؟
ترکیبی از هر دو هستش فاطمه جان.
بعضی مواقع فوتبالیست ها نیاز دارن تا استارت های سریع بزنن که میشه سرعتی. بعضی مواقع که شامل بیشتر دقایق بازی میشه، استقامتی می دون.
کوه نوردی چجوری حجم رو زیاد میکنه؟مگه تو اون ورزشم مسافت زیاد رو نمیریم پیوسته؟عملکرد عضله ها مثل دوی استقامت نمیشه؟
کوه نوردی یک ورزش استقامتیه و باعث افزایش درصد فیبر عضلانی کند در ماهیچه ها میشه. پس تاثیری روی افزایش حجم عضله نداره.
سلام نوشتین دونده های سرعت با پنجه پا میدون یعنی قسمت عقب پا اصلا به زمین برخورد نمیکنه? زاویه و شیوه دویدن در این نوع به چه شکل میشه? در آخر ممنون میشم منو راهنمایی کنید چه طور انواع دویدن رو تا سطح تخصصی یاد بگیرم.
در دو سرعتی اونقدر سرعت دونده ها بالا هستش که اگه پاشنه رو زمین بذارن هم روی سرعت شون تاثیر میذارن هم روی زمان. از طرفی وقتی با تمام توان میخواین بدوین، ناچار هستین که با پنجه بدوین تا بیشترین نیرو و شتاب لازم رو برای سرعت لازمه تولید کنین. یادگیری انواع دویدن؟ برای چی؟ دونده هستین؟ یادگیری انواع فرم دویدن با چند جمله نیستش که.
من۱۲ساله تمرین دوندگی سرعت انجام میدادم وبخاطر شکل غیر استاندارد دویدنم باعث شده من تبدیل به یک افسانه ی ناشناخته در دویدن بشم من تونستم در عرض هشت ثانیه صد متر را طی کنم البته این مهم با دویدن بر سربالایی بدست آمد سربالایی بر روی شیب ۶۰ درجه با طول تقریبا۱۰۰ متر من این سربالایی را از اول ابتدایی یعنی تقریباتقریبا۱۲ سال من دویدم اونقدر دویدم تا اینکه تو مسیر سربالایی به سرعت۳۰ کیلومتر بر ساعت و در مسیر صاف به نهایت سرعت۵۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کردم و در ضمن هیچکس هم از من حمایت نکرد چون از خانواده ی فقیری بودم و هیچکس فکرم نبود و الان که بیست سال سن دارم فهمیدم اون زمان چه اسطوره ای بودم من الان دیگه این کار را کنار گذاشتم چون قبلا این سربالایی تو روستامون قرار داشت من آدم بسیار فعالی بودم ولی چون الان دوساله اومدم شهر دیگه نمیتونم ادامه بدم و امیدوارم هر کسی که داره دوندگی میکنه موفق باشه
سلام و عرض ادب. ۱۰۰ متر در ۸ ثانیه!!!!
لطفا یک نگاه به رکورد اقای بولت بندازید که رکوردار ۱۰۰متر جهان هستش.
9:۵۸
شما چطور ۸ ثانیه ای رفتید؟؟
همیشه اینایی ک اداشون میشه ی چیزی بودن ولی بخاطر نبود امکانات نرسیدن هیچی نبودن کسی ک ی استعداد ذاتی خدا بش میده مطمئنن اینقدر میجنگه تا بش برسه حتی اگ امکاناتی نداشته باشه
سلام.من دو رو تازه شروع کردم.بصورت استقامتی.ینی ده دقیقه با سرعت ۶ونیم
مطالبتون رو خوندم.کامل و جمع بود
مرسی از شما
فقط ی سوال.من دو رو با هدف کاهش چربی انجام میدم.برای این هدفم چ دویی و چند بار مفیده؟
اگر بخام استقامتی برم و بعدش قدرتی برم باعث افزایش عضله میشه؟چربی سوزی نداره ینی؟؟
سلام یگانه عزیز. تمرینات استقامتی و یا تمرینات اینتروال با شدت بالا برای چربی سوزی خیلی مفید هستن. البته چون مبتدی هستین، همین استقامتی هم خوبه برای چربی سوزی. اما هم صبور باشین، هم اینکه تغذیه تون رو هم زیر ذره بین ببرین.
ترکیب استقامتی و تمرینات قدرتی میتونه باعث افزایش چربی سوزی و عضله سازی بشه. البته عوامل دیگه هم تاثیر دارن. ولی خب چربی سوزی هم داره و ترکیبش با قدرتی باعث خوش هیکل شدن بدنتون و ساخت عضله و قویترشدن تون هم میشه.
همینو بگو برا حرف که آزمایش نمیکنن .هر چی میخواد میگه،🤣
سلام، من ۱۸ سال سن دارم دیروز برای اولین بار دوی صد متر انجام دادم در۱۶ ثانیه به نظرتون استعداد شرکت در مسابقات رو دارم و اینکه سنم مناسبه بالا نیست دیر شروع نکردم لطفاً من رو راهنمایی کنید. با تشکر از سایت فوق العاده تون.
سلام آرمین عزیز. اگه بخوایم دقیق تر مقایسه کنیم، دیر نیست، اما کسانی که میخوان حرفه ای رقابت کنن، معمولا در سنین کمتر هم شروع می کنند. سنت کمی دیر شده، اما خب میشه با تمرینات منظم و …. خودتو به یه سطح قابل قبول برسونی. از روی زمان نمیشه دقیق نظر داد که استعداد شرکت در مسابقات رو دارین یا نه، چون رکوردگیری به عوامل زیادی بستگی داره. اما اینکه استعداد سرعتی دارین یا استقامت و نیمه استقامت رو میشه با یه راه ساده فهمید. معمولا اونایی که سرعتی خوب هستند در مسابقات درون مدرسه نشون میدن که چقدر سریع هستن، اونایی که سریع نیستن هم تو کورس گذاشتن ها عقب میمونن. این افراد فیبر عضلانی کند انقباض بیشتری دارن و برای استقامتی ها مناسب تر هستند. اما دسته اول برای سرعتیا.
بحث دیگه علاقه و شور و اشتیاقه، چون رقابت در سطح حرفه ای، نیازمند فداکاری های زیادی هستش که اگه واقعا میخواین به این سطح برسین، باید از ابتدا این اصول رو رعایت کنین. تمرینات منظم، ریکاوری مناسب، تغذیه مناسب، اصول تمرین، وضعیت روانی مناسب و ….
شما میگی سنت کمی دیر شده . من میگم سن فقط یه عدده . اگه رویایی داری باید هدف هم داشته باشی . رویای بی هدف همون رویا باقی میمونه .
ازنظر پزشکی رکورد زیر ۱۰ ثانیه غیر ممکن بود . از نظر پزشکی با قد و قواره ای که یوسین بولت داشت نمیتونست موفق بشه در دوویدن . اما شد نفر اول جهان . در دوره محمد علی کلی یک فردی که اسمش متاسفانه یادم نیست در سن ۲۸ سالگی بوکس رو شروع کرد و ۳۰ سالگی قهرمان جهان شد .
درسته سن کم تاثیر گذاره . اما سن کم بازیگوش هستن و جدی نیستن و همش میگن هنوز وقت داریم برای قهرمانی . اما کسی که سنش بالاتر رفته و انگیزه شدید داره و درک بهتری داره اگر فدراسیون مثل ورزش دوومیدانی براش محدودیت سنی نذاشته باشه میتونه موفق بشه . حتی المپیک هم محدودیت سنی ندارد . در کل بعید میدونم دوومیدانی محدودیت داشته باشه .
ایلان ماسک میگه بجای هفته ای ۴۴ ساعت . ۱۰۰ ساعت کار میکنم . نتیجه ش هم به جای اینکه ۴ سال طول بشکه . با ۱۰۰ ساعت ۲ سال طول میکشه .
خواهش میکنم استعداد هارو کور نکنید . خیلی ها در سنین کمتر نتوانسته اند روی به ورزش قهرمانی بیارن . شما یاید امید بدید به همه .
درود علی عزیز. ما یک وبسایت هستیم که اول از منظر علم حرف می زنیم بعد باقی موارد. ببینید نباید احساساتی شد. وقتی سن بالا میره، یک سری عوامل تحت تاثیر قرار میگیرن، البته نمیشه یک نسخه کلی برای همه در نظر گرفت. مثل جاستین گاتلین برخلاف بیشتر دونده های سرعت، هنوز هم داره رقابت میکنه. ولی خب همونطور که خیلی از موارد با بالارفتن سن تحت تاثیر قرار میگیرن، سرعت هم از این قاعده مستثنی نیست.
ولی این به این معنی نیست دست از رویاهاتون بکشید. من شخصا اگه ۹۹ سالم هم باشه کاری رو که میخوام انجام میدم. ولی خب ما باید از زبان علم حرف بزنیم عزیز بعد انگیزشی و باقی مسائل. اگه عاشق هستین، عاشق سرعتی دودن هستین حتی مثلا در رده ۵۰ سال، میتونین با رده های خودتون به رقابت بپردازین.
انسان ها به اندازه ذهنیت شون محدود هستند و گرنه محدودیتی برای ما وجود نداره.
سپاس از دیدگاه زیباتون.
سلام.. واسه فوتبال باید از ی برنامه سرعتی استقامتی استفاده کنیم؟مثلن ۱ روز استقامت ی روز سرعت؟؟؟؟
سلام سیروان جان خواستم بدونم میشه هم استقامت هم سرعت همزمان تمرین کردبه طور حرفه ای ممنون میشم کمکم کنید
سلام نه. چنین چیزی امکان نداره.
سلام من۴ کیلو اضافه وزن دارم
فوتبال بازی میکنم و تو رده سنی خودم سرعت بالایی دارم که تو لیگ همه بهم میگن میگ میگ ولی نمیدونم عضلاتم تند انقباض هست یا کند؟؟؟
لطفا راهنمایی کنید
بعد یه مورد دیگه اگه ۴ کیلو وزن رو کم کنم سرعت م بیشتر میشه؟؟؟؟؟
لطفا پاسخ رو زود بدین ممنون?
سلام اقای آلی خسته نباشید
من فوتبال بازی میکنم مدتی هس ک دیگ تیممون سهمیه رو فروخته و خیلی خیلی کم پیش میاد بازی کنم.الان سه ماه هست از همون موقع تاالان بدنسازی رو شروع کردم و تونستم خیلی خوب نتیجه بگیرم و الان بدنم واقعا خوش فرم و عضلانی هست.برای امسال میخام تو مسابقات بین مدارس دو سرعت شرکت کنم.دو ۱۰۰ متر.دیروز خاستم ببینم سرعتم بعد سه ماه تمرینات سنگین بدنسازی چطور شده.
امتحان کردم و تونستم ۱۰۰ متر رو داخل ۱۱ ثانیه بزنم.مسابقات چن ماه دیگه هست.سنمم ۱۶ هست.بنظرتون استعداد برای دو سرعت دارم یا خیر.و اینکه تا چن ماه اینده میتونم کمترش کنم یا خیر.
و اینکه چن روز در هفته بدنسازی و چن روز در هفته تمرینات دو انجام بدم؟
درود مهدی عزیز. هرچند این روزا حس و حال آنچنانی برای نوشتن درباره دویدن ندارم، اما جوابتو میدم.
با این توضیحاتی که دادی احتمال زیاد از نظر فیزیولوژیکی برای دوهای سرعتی بدنت بهینه تره. ولی بازم تست بگیر. یه مقاله هم در این باره نوشتیم که چطور میشه تشخیص داد برای سرعتی یا استقامتی مناسبیم. هر چند تست های ورزشی هم داریم مثل همین دویدن خود صد متر که اگه واقعا رکوردت اینه، که فوق العاده س.
سوال بعدی بستگی داره به خیلی فاکتورها. بهبود رکورد سرعتی مثل این نیست بگی من سال بعد همین موقع مثلا زیر ده ثانیه میدوم. بعضی دونده ها چند سال نیاز دارن تا رکوردشون رو یکی دو ثانیه بهتر کنن. تنها کاری که شما میتونی انجام بدی پیروی از اصول تمرین و سبک زندگی سالمه. دیگه اینکه کی میتونی ارتقاش بدی یا نه رو هیچکسی نمیتونه جواب قطعی بده. سنت کمه جای کار زیاد داری. برای سوال اخرت، ببین این بیشتر نیازمند برنامه هستی تا اینکه من جواب بدم.
برنامه هم باید متناسب با شخص طراحی بشه تا اثربخشی حداکثری داشته باشه. بهتره زیر نظر مربی باشی.
سیروان جان سلام
یه سوال داشتم من یه فوتبالیستم الان برای افزایش سرعتم در فوتبال کدام راه پیشنهاد میدین ؟
اینکه گام کوچک بردارم و تعداد بالا یا گام بلند بردارم کدوم رو پیشنهاد میدین با توجه به اینکه من ۱۸ سالمه قدمم۱۸۸ است
درود جواد عزیز. بهترین جواب این هستش که خودتون با پیروی از تمامی اصول، هر دو روش رو تست کنین و ببینین برای شما کدام یک بهترین نتیجه رو داره.
منتهی از گام بیش از حد بلند پرهیز کنید. حرکات تاب مناسب بازوها داشته باشین، تمرینات قدرتی منظم داشته باشین مخصوصا برای کل بدن، از فرم صحیح دویدن پیروی کنینو ….
همه اینا میتونه روی نتیجه نهایی تاثیر بذاره.
سلام خسته نباشین.
من اضافه وزن زیادی به مقدار ۱۰ کیلو دارم ،قبلا ورزشکار بودم و هنوزم سرعت بالایی دارم. اما با اینکه کلی می دوعم للغر نمیشم و برام عجیبه و الان متوجه شدم شاید چون سرعتی میدوعم ایا موثره؟ من ۱۰ دقیقه ممیدوعم که ۲۰ ثانیه با سرعت ۱۱-۱۲ و ۴۰ ثانیه سرعت ۶.
و الان میگم شاید باید مثلا ۲۰ دقیقه بدوعم با سرعت کمتر.
واقعا ممنون میشم کمکم کنین
درود سارای عزیز.
برای کاهش وزن (چربی های اضافه) عوامل زیادی دخیل هستن.
سبک زندگی شامل خواب شبانه باکیفیت، تغذیه متنوع و سالم، مدیریت استرس و اضطراب، پرهیز از خوراکی های فرآوری شده و ناسالم (حاوی چربی بالا و شکر بالا) و در کنارش ورزش و البته مهم تر از همه، سوزاندن کالری مازاد بر مصرف بدن شما رو به بازه اصلی وزنتون میرسونه.
در کنارش تمرینات قدرتی هم داشته باشین تا علاوه بر چربی سوزی، عضله سازی هم صورت بگیره و هم شکل بدنی زیباتر هم و بدن سالم تری داشته باشین.
شما باید همه عوامل رو بررسی کنین. مثلا حتی اگه خیلی زیاد هم ورزش کنین ولی کالری مازاد بر نیاز بدنتون (با توجه به فعالیت و … روزانه تون) وارد بدنتون بشه، اون کالری اضافی به مرور زمان تبدیل به چربی میشه.